Scheepjesschelling

terug

Lidy Witteveen-Wartena heeft een tot hanger omgebouwde munt in haar bezit. Deze munt maakte deel uit van de munten verzameling van Jan Rinse Brouwer. Mevrouw Witteveen-Wartena schrijft daarover:

Mijn vader Jan Rinse Wartena kreeg van zijn grootvader Jan Rinse Brouwer zijn munten verzameling; één munt heb ik als hanger in mijn bezit. Vaag herinner ik die verzameling nog, het mooiste vond ik de scheepjesschelling. Ik denk dat ik een jaar of twaalf was toen vader er een hangertje van liet maken, er een zilveren ketting bij kocht en me dat gaf. Als munt heeft het daardoor zijn waarde verloren denk ik.
De schelling (6 stuiver) werd van 1670-1794 in de Hollandsche Munt te Dordrecht geslagen, deze is van 1722. De tekst op de voorzijde is de afkorting van Moneta Nova Ordinum Hollandia Et WestFrisiae. (nieuwe munt van de staten van Holland en West-Friesland) Aan de andere kant staat een oorlogsschip met de spreuk: Vigilate Deo Confidentes (Weest waakzaam op God vertrouwende). Voor ons is het leuk om te weten dat J.R.Brouwer een munten verzameling had.

StamSite