Terug naar Jan Rinses (*1758)

-Aurelia Brouwer (*1845)

Opoe Aje

Aurelia Brouwer was in de familie vooral bekend onder de naam : Opoe Aje. Haar voorouders van vader’s zijde waren Doopsgezinden van Ameland. Haar vader, Rinse Jans BROUWER, was echter getrouwd met een Hervormd meisje: Aurelia (Aukje) van GURKOM .
Rinse en Aukje (de ouders van Aje dus) hadden afgesproken dat ze in hun “gemengde huwelijk” de kinderen (en dat zouden er ongeveer 13 worden!) om en om Doopsgezind, dus als volwassene, en Hervormd (als baby) zouden dopen. Door die regeling was Aje door de omstandigheden aan de beurt om Hervormd door het leven te gaan. (Deze regeling om de kinderen om en om bij een ander kerkgenootschap te laten dopen was niet uitzonderlijk. Het was een oude Amelander traditie bij gemengde huwelijken)
(Zie het gezin Brouwer)

Aurelia Brouwer‏‎ was geboren op ‎10 december 1845 te Leeuwarden en ze overleed op ‎31 mei 1932 te Utrecht‎, 86 jaar oud.

Voor haar huwelijk was zij dienstbode in Utrecht:

Oude Gracht 203
1 Gerrit Nikerk, hoofd, weduwnaar, geb 3 Aug 1813 te Cothen, beambt. groefbidder
2 Jan Nikerk, zoon, gehuwd, geb 27 Nov 1843 te Utrecht, groeveur
3 Theodorus Gerardus Nikerk, zoon, ongehuwd, geb 5 Sept 1845 te Utrecht, beambte N.R.S. [= Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij]
4 Maria Aurelia Brouwer, geen betrekking tot de hoofdbewoner, ongehuwd, geb 10 Dec 1845 te Leeuwarden, dienstbode, vertrek uit Utrecht naar Leeuwarden 7 Mei 1880 [waarom zij daar als Maria werd genoteerd is onduidelijk]
bron: familysearch

Ze trouwde op 05 juni 1880 te Leeuwarden met Marinus van der Pouw‏‎, geboren ‎16 jun 1850 te Lexmond, ovl. ‎08 feb 1927 Utrecht‎, 76 jaar. Marinus was een zoon van Jacob van der Pouw en Maaike den Boer‏. (Marinus was eerder gehuwd geweest met Johanna Gerardina Meijboom. Zij was overleden op 17 november 1878 te Utrecht‎, 32 jaar, dochter van Willem Meijboom en Alberdina Broese‏. Marinus en Gerre kregen geen kinderen.)
In 1888 werd de jongste dochter van Marinus van der Pouw en Aurelia Brouwer geboren op het adres Oudegracht G 32. Marinus van der Pouw was daar toen winkelier.

Opoe Aje en haar man in de Jacobikerk

In zijn jeugd, toen mijn vader opgroeide in Utrecht, was Opoe Aje in een van de grotere kerken van die stad, de Jacobikerk, samen met haar man kosteres en koster. Aanvankelijk had (haar man) Marinus van der Pouw een schoenenwinkel in Utrecht, maar die zaken waren misgelopen en daarna konden ze werk krijgen in de Jacobikerk. In 1871 was in de kerk een kosterswoning gebouwd. Daar woonden zij dus: in de kerk. De officiële benoeming tot koster kreeg Marinus van der Pouw in april 1901.

In 1922 hielden opoe Aje en haar man op met de kosterij en trokken in bij haar dochter Maria Aukje, de moeder van mijn vader, in de Van Leeuwenhoekstraat nummer 5.
Marinus van der Pouw, de man van Opoe Aje, overleed in 1927 en Opoe Aje vijf jaar later. Hun laatste jaren woonden ze bij dochter Marie (mijn oma) in huis.

 

 

 

Opoe Aje met mijn vader

Uit de verhalen die werden verteld heeft mijn vader in ieder geval onthouden dat de Brouwers van Ameland kwamen, en dat ook daar iemand koster of kosteres was geweest.
Welnu door wat te onderzoeken is mij gebleken dat de Brouwers inderdaad van Ameland kwamen. Of een van de voorouders koster of kosteres was is mij niet duidelijk geworden. Wel kan het zijn dat in het familie geheugen iets was blijven hangen over Jan Rinses, die in de tijd van Cornelis Pieter Sorgdrager bepaalde kerkelijke functies had. De grafstenen van de grootvader en grootmoeder van Aurelia zijn na al die tijd op Ameland nog steeds te bezichtigen. (Zie hier bij Jan Rinses BROUWER)

 

 

 

 

Album Aurelia Brouwer

StamSite